Κάτω τα χέρια από το ΙράνΕξω ο Μπους από το Ιράκ και το ΑφγανιστάνΛευτεριά στην ΠαλαιστίνηΟχι στις διευκολύνσεις, καμμιά συμμετοχή της Ελλάδας στον βρώμικο πόλεμο
Πανευρωπαϊκή ΔιαδήλωσηΣάββατο 6 Μάη, 3 μμ Πεδίο Άρεως - Άγαλμα Αθηνάς Σαν κλέφτη κατάφεραν τελικά να φέρουν την Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα ο Καραμανλής και η Ντόρα. Κανόνισαν την επίσκεψη μέσα στη μεγάλη βδομάδα. Κράτησαν το στόμα τους κλειστό μέχρι τελευταία στιγμή και διοχέτευαν στα ΜΜΕ αντιφατικές ημερομηνίες. Τελικά η Κοντολίζα Ράις ήρθε το ξημέρωμα της Τρίτης 25 Απρίλη. Συναντήθηκε μόνο με τον Καραμανλή και την Ντόρα και έφυγε νωρίς το απόγευμα. Ολα τα διεθνή μέσα μετέδιδαν ξεκάθαρα τις προηγούμενες μέρες ότι η Ράις δεν ανακοινώνει την ακριβή ώρα της επίσκεψής της για να αποφύγει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Δεν τα κατάφερε. Η Αθήνα την υποδέχθηκε όπως της άξιζε, σαν δολοφόνο που ετοιμάζεται για ένα νέο μεγάλο έγκλημα.
Η παρουσία της Κοντολίζα Ράις και η υποδοχή της από την κυβέρνηση του Καραμανλή είναι μια πρόκληση. Ηρθε στην Αθήνα την ώρα που κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για ένα βάρβαρο χτύπημα κατά του Ιράν. Σε λίγες μέρες λήγει το τελεσίγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ θέλουν να ακολουθήσει μια απόφαση πολύ πιο σκληρή που θα τους δίνει το πράσινο φως να χτυπήσουν. Ηδη δημοσιεύονται τα σενάρια που κάνουν λόγο για επίθεση με αμερικάνικους πυρηνικούς πυραύλους. Ο πόλεμος που ετοιμάζουν θα ξεκινήσει με μαζικούς βομβαρδισμούς που θα προκαλέσουν χιλιάδες νεκρούς τις πρώτες μέρες.
Μπορεί ο Μπους και οι ΗΠΑ να έχουν αποφασίσει ότι θα επιτεθούν, δεν έχουν όμως τίποτα δεδομένο σε σχέση με τους συμμάχους τους και την ανατροπή των ισορροπιών που φέρνει ο νέος πόλεμος. Χρησιμοποιούν μια σειρά από πιέσεις και ανταλλάγματα για να σύρουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη μεριά των επιτιθέμενων. Θέλουν να οικοδομήσουν μια νέα "συμμαχία των προθύμων" σαν αυτή που επιτέθηκε στο Ιράκ.
Ομως αυτή τη φορά θέλουν ένα ξεκάθαρο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας που να μην αφήνει την εντύπωση ότι πρόκειται για "μονομερή επέμβαση". Αυτή τη δουλειά έχει αναλάβει η Κοντολίζα Ράις. Να ισχυροποιήσει το στρατόπεδο των πολεμοκάπηλων. Και στην Ελλάδα έχει βρει δύο καλούς φίλους, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Καραμανλή. Δυο φίλους που θα έχουν το "προνόμιο" να παίξουν σημαντικό ρόλο στο νέο πόλεμο.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι δηλαδή μία από τις χώρες που αποφάσισαν το πρώτο τελεσίγραφο κατά του Ιράν και θα δώσουν ένα δεύτερο πολεμικό τελεσίγραφο σε λίγες μέρες. Δεν είναι όμως μόνο την ψήφο της Ελλάδας που ήρθε να ζητήσει η Ράις από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή μάλλον την είχε σίγουρη. Στην πρόσφατη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ "έκλεισε" η αμέριστη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικάνικη πολιτική κατά του Ιράν.
Η Ράις ήρθε για να ζητήσει ανοιχτή ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράν, με πολλούς τρόπους. Πρώτον, την πλήρη χρήση των αμερικάνικων βάσεων που βρίσκονται στη Σούδα και στο Ακτιο για την οργάνωση της επίθεσης. Η βάση της Σούδας έπαιξε κεντρικό ρόλο στην επίθεση στο Ιράκ το 2003. Οι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται να παίξει ακόμη πιο μεγάλο ρόλο κατά του Ιράν, για το συντονισμό των βομβαρδισμών, αλλά και για τον ανεφοδιασμό των πλοίων που θα φτάσουν στον Περσικό Κόλπο.
Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βοηθήσει τον πόλεμο στο Ιράν, ενισχύοντας τα άλλα ανοιχτά μέτωπα του πολέμου του Μπους. Στο Αφγανιστάν φτάνει το τέλος της θητείας των ελλήνων στρατιωτικών που έχουν αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αντί αυτό να σημάνει το τέλος της ελληνικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν, θέλουν να "αναβαθμιστεί" ο ρόλος της Ελλάδας. Ζητάνε να στείλει νέα μονάδα, μάχιμη αυτή τη φορά που θα αναλαμβάνει αποστολές και εκτός της κατεχόμενης πρωτεύουσας.
Ολα αυτά την ώρα που το αντάρτικο κατά της αμερικάνικης κατοχής και της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι έχει αναζοπυρωθεί για τα καλά. Την ώρα που η Ράις βρισκόταν στην Αθήνα, εκτοξευόταν πύραυλος κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Καμπούλ, ενώ λίγες μέρες πριν είχαν πέσει νεκροί τέσσερις καναδοί στρατιώτες. Η ενίσχυση του μετώπου Αφγανιστάν από τον ελληνικό στρατό έχει μεγάλη σημασία γιατί οι Αμερικάνοι θέλουν να απελευθερώσουν τους φαντάρους τους από εκεί, αφήνοντας άλλες χώρες να αναλάβουν το βάρος.
Οι ίδιοι προτιμάνε να ενισχύσουν την κατοχή του Ιράκ, όπου αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα και έχουν χάσει τη βοήθεια πολλών χωρών που αρχικά συμμετείχαν στον πόλεμο. Τίποτα δεν αποκλείει να ζητηθεί και ελληνική βοήθεια στο ίδιο το Ιράκ. Ηδη η κυβέρνηση Καραμανλή έχει συμμετάσχει στην κατοχή βοηθώντας στην εκπαίδευση του κατοχικού στρατού και αστυνομίας. Ελληνικά πλοία έχουν μεταφέρει στρατιωτικό υλικό, τάνκς και οπλα "δώρα" προς τους Αμερικάνους στο Ιράκ.
Τώρα ο πόλεμος στο Ιράν απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ονομαστεί από τον Μπους "καλύτερος φίλος των ΗΠΑ στην περιοχή". Μάλλον ήρθε η ώρα για τον Μπους και τον Καραμανλή να πουν "ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται".
Υπάρχει ένα τρίτο επίπεδο στο οποίο η Κοντολίζα Ράις περιμένει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φανεί χρήσιμη εν όψει του πολέμου. Αυτό είναι το επίπεδο της δημόσιας υποστήριξης. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση για να δικαιολογήσουν τον πόλεμό τους από ό,τι πριν από τρία χρόνια στο Ιράκ. Σήμερα τα ψέματά τους έχουν καταρρεύσει. Τα περίφημα Οπλα Μαζικής Καταστροφής του Σαντάμ Χουσεϊν δε βρέθηκαν ποτέ. Γιατί να πιστέψει κανείς τους σημερινούς ισχυρισμούς ότι το Ιράν έχει πυρηνικό οπλοστάσιο; Το αντιπολεμικό κίνημα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια παγκόσμια πλειοψηφία ενάντια στον πόλεμο.
Ετσι τώρα ο Μπους και η Ράις έχουν μεγάλη ανάγκη από κυβερνήσεις που θα βγουν ανοιχτά και θα υποστηρίξουν τον πόλεμο. Δεν έχουν πλέον τον Μπερλουσκόνι στην εξουσία. Δεν έχουν τον Αθνάρ στην Ισπανία. Ο Μπλερ από μόνος του δεν φτάνει, μιας και είναι γνωστο "σκυλάκι" του Μπους ενώ βρίσκεται στα τελευταία της καριέρας του και θεωρείται ξοφλημένος στην Αγγλία.
Ο Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζονται να παίξουν το ρόλο του πιστού σκυλιού στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ονειρεύονται ότι θα κάνουν επίδειξη δύναμης για να δείξουν ότι μπορούν να αγνοούν το αντιπολεμικό κίνημα. Αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να κάνει στην άκρη το αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα, ένα από τα ισχυρότερα αντιπολεμικά κινήματα διεθνώς, θα είναι μήνυμα και για άλλες κυβερνήσεις να πάρουν μέρος στον πόλεμο.
Μια κυβέρνηση που τους ενδιαφέρει να πάρει το μήνυμα είναι η Τουρκία. Η τουρκική άρχουσα τάξη έχει ήδη δει την κατοχή στο Ιράκ, με τον ενισχυμένο ρόλο των κουρδικών κομμάτων, να της προκαλεί εσωτερικό πρόβλημα. Η αναστάτωση που θα φέρει σε όλη τη Μέση Ανατολή ένας νέος πόλεμος στο Ιράν δεν επιτρέπει στην Τουρκία να δεχθεί αναντίρρητα την εμπλοκή της. Οι αμερικάνικες βάσεις στην Τουρκία δεν θα ανοίξουν τόσο εύκολα. Η κυβέρνηση του Καραμανλή δέχεται να παίξει το ρόλο του "λαγού", για να αναγκάσει και την Τουρκία να μπει στη "συμμαχία των προθύμων".
Η Ντόρα Μπακογιάννη, οικογενειακή φίλη του Μπους, βαδίζει ανοιχτά στα χνάρια του πατέρα της. Πριν από 15 χρόνια, ο Μητσοτάκης έστελνε ελληνικές φρεγάτες να βοηθήσουν τον Μπους στον πρώτο πόλεμο του Ιράκ. Εναν πόλεμο που προκάλεσε πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Τώρα η Ντόρα υποδέχτηκε μαζί με τον Καραμανλή την Κοντολίζα Ράις για να υποσχεθεί βοήθεια στο νέο μακελειό. Το αντιπολεμικό κίνημα έδωσε μια πρώτη απάντηση με τη διαδήλωση "υποδοχής" της Κοντολίζα Ράις. Ηταν μόνο η αρχή.
Η κυβέρνηση πολέμου του Καραμανλή έχει μπροστά της ένα νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 6 Μάη. Οι εργάτες και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σταματήσουν το βρόμικο παιχνίδι πολέμου που ετοιμάζεται να παίξει.