Τεράστια επιτυχία στην Αθήνα και σε όλο το κόσμο...
Η Αθήνα ένωσε το Σάββατο τη φωνή της μαζί με άλλες 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο, διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στο Ιράκ με αφορμή την τρίτη επέτειο από την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων της.
Στην Πλατεία Συντάγματος συμμετείχαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», καθώς και πολλές οργανώσεις εργαζομένων, φοιτητών, Παλαιστινίων κλπ.
Με συντροφιά τη λαϊκή ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και τα τραγούδια της Μ. Δημητριάδη και του Γ. Θωμόπουλου το αντιπολεμικό κίνημα και τα συνδικάτα «ύψωσαν κραυγή αγωνίας» ενάντια σε όλους τους πολέμους, αυτούς που είναι σε εξέλιξη αλλά και τους επικείμενους, προαναγγελθέντες, όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο Στέφανος Ληναίος δίνοντας την έναρξη της διαδήλωσης.
«Εμείς είμαστε και σήμερα εδώ γιατί διαψεύδουμε αυτούς που πίστευαν ότι θα ξεχάσουμε τους πολέμους και τη νέα τάξη πραγμάτων» είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, προσθέτοντας ότι οι πόλεμοι γίνονται για τον έλεγχο των πολιτών και των εργαζομένων για γεωοκρατικά συμφέροντα που καταργούν ό,τι κατάκτησαν οι λαοί.
Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Νώντας Κούκος τόνισε πως οι λαοί απαιτούν να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, αλλά και σε ένα νέο κύκλο πολέμων, επισημαίνοντας ότι οι λαοί πρέπει να επιδιώξουν την ειρήνη. Τη σημασία της ελευθερίας τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς. Μίλησαν επίσης ο Πέτρος Φιλίππου (ΤΕΔΚΝΑ), ο Μωχάμεντ Αμπτούλ Κάντερ (Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας), ο Τσαβέντ Ασλάμ (Πακιστανική Κοινότητα), ο Κωνσταντίνος Αυγέρος (μαθητής, Α & Β Τάξη, 6ο Γυμνάσιο Καλλιθέας) και οΓιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο.
Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία άρχισε λίγο πριν τις 15:30 το μεσημέρι του Σαββάτου με αντιπολεμικά συνθήματα.
Στην διαδήλωση ξεχώρισε με την μαζικότητα και τον παλμό του το μπλόκ των μαθητών, που είχαν έρθει στο συλλαλητήριο με τα πανό των σχολείων τους. Ο Τσαβέτ Ασλάμ, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας "απευθύνθηκε" με οργή στην αμερικάνικη κυβέρνηση, όταν το μπλοκ τους βρέθηκε μπροστά από την πρεσβεία: "Εδώ δεν υπάρχουν τρομοκράτες", είπε: "Είμαστε εργαζόμενοι άνθρωποι, που παλεύουμε για να ζήσουμε". Και ύστερα ποδοπάτησαν και έσκισαν τις φωτογραφίες του Μπους.
Η πορεία έκλεισε λίγο μετά τις 17:00. Ολοι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Πρωτομαγιά αλλά και το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που θα γίνει στην Ελλάδα στις αρχές του Μάη και θα "κλείσει" με μια Πανευρωπαϊκή Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο 6 Μάη.
Πολλή μεγάλη επιτυχία είχε και το Παγκρήτιο Συλλαλητήριο ενάντια στον Πόλεμο που έγινε στα Χανιά σήμερα το μεσημέρι. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Μετά την πορεία στο κέντρο των Χανίων εκατοντάδες διαδηλωτές πήγαν στην Σούδα και πολιόρκησαν την αμερικανική ναυτική βάση.
Αντιπολεμικά Συλλαλητήριασε όλο τον κόσμο
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο 18-19 Μάρτη, στην τρίτη επέτειο της εισβολής στο Ιράκ, για να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή.
Στις ΗΠΑ οργανώθηκαν πάνω από 500 κινητοποιήσεις. 25.000 βάδισαν στο Σαν Φραντσίσκο, 20.000 στο Λος Αντζελες, 10.000 στη Νέα Υόρκη και το Πόρτλαντ, 2.000 στο Σιάτλ και χιλιάδες ακόμα στις διάφορες μικρές και μεγάλες πόλεις.
Στην Σαλμέτ της Λουιζιάνα, μια από τις ερειπωμένες πόλεις του Κόλπου του Μεξικού, εκατοντάδες βετεράνοι του πολέμου, επιζώντες από τον Τυφώνα Κατρίνα και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για τον ίδιο τον πόλεμο αλλά και για το θανάσιμο πλήγμα που έχει καταφέρει στην ικανότητα πόλεων σαν την Σαλμέτ να αντιμετωπίζουν καταστροφές όπως ο Κατρίνα.
"Επιτεθήκαμε σε μια χώρα που δεν μας έκανε ποτέ τίποτα" έλεγε στους δημοσιογράφους ο πατέρας ενός 30χρονου που είχε σκοτωθεί πριν από δυο χρόνια στο Ιράκ. Ο γιος μου, έλεγε, κατατάχτηκε στην Εθνοφρουρά για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του που θα είχαν ανάγκη. Αντί για αυτό "τον έστειλαν στο Ιράκ, με αιτιολογίες που ήταν ψέματα".
Η Σίντι Σίχαν, η μητέρα ενός αμερικανού φαντάρου που σκοτώθηκε στο Ιράκ και έγινε σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος πέρσι κατασκηνώνοντας για πάνω από ένα μήνα μπροστά από το ράντζο του Μπους στο Τέξας, βρέθηκε μαζί με τα θύματα του Κατρίνα στο Μισισιπή την Παρασκευή 17 Μάρτη. "Ο Κατρίνα", είπε αναφερόμενη στην καταστροφή, "έγινε μόνο λόγω της ανικανότητας και της αναλγησίας της κυβέρνησης (του Μπους), ακριβώς όπως γίνεται και στο Ιράκ".
Στην Ουάσιγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του Ντικ Τσένι, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
Πάνω από 100.000 αντιπολεμικοί διαδηλωτές από όλη την Βρετανία βάδισαν στους δρόμους του Λονδίνου ενάντια στην τρίχρονη κατοχή του Ιράκ και τις απειλές στρατιωτικής επίθεσης σε βάρος του Ιράν.
Η διαδήλωση, που είχε οργανωθεί από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο (Stop The War Coalition) ξεχείλιζε από νεανικότητα και ορμή -και ήταν αποφασισμένη να υποχρεώσει τον πρωθυπουργό, τον Τόνι Μπλερ, να απολογηθεί για την καταστροφική και εγκληματική του πολεμοκαπηλεία.
Η διαδήλωση έφερε δίπλα-δίπλα όλες τις πτέρυγες του αντιπολεμικού κινήματος, από τους ειρηνιστές μέχρι τους ακτιβιστές που παλεύουν για την δημοκρατία στο Ιράν ή διαδηλωτές σαν τον Μπεν Γκρίφιθ, έναν πρώην αξιωματικό της SAS που παραιτήθηκε από το βρετανικό ναυτικό αηδιασμένος από την δράση του στο Ιράκ.
"Ο Μπλερ θέλει να ξεχάσουμε τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά εγώ δεν ξεχνώ" έλεγε ο Αμπντούλ Κχάν, ένας νέος από το Γουολσαλ που είχε έρθει μαζί με περίπου 100 ακόμα διαδηλωτές από την πόλη του στο Λονδίνο. "Τώρα έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το Ιράν και την Συρία. Και ύστερα θα βρούνε και άλλους και άλλους. Ο Μπλερ είναι ένοχος, αλλά δεν το παραδέχεται".
Το μέγεθος της οργής ενάντια στον Μπλερ φάνηκε από την ανταπόκριση που βρήκαν οι ομιλητές στην συγκέντρωση που έγινε στο τέλος της πορείας στην Πλατεία Τραφάλγκαρ.
"Ενας δημοσιογράφος με ρωτούσε τι είναι αυτό που δίνει τόση ορμή σε αυτό το κίνημα" έλεγε ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, ο βουλευτής του κόμματος Respect. "Γιατί οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα αντιλαμβάνονται ότι η ώρα της δικαιοσύνης έχει πλησιάσει για αυτόν τον εγκληματία, τον Τόνι Μπλερ, του απάντησα".
Ο Γκάλογουεϊ κάλεσε τον κόσμο να τιμωρήσει τον Μπλερ και στις δημοτικές εκλογές της 4ης Μάη -ένα σημείο που τόνισε και ο Κρέγκ Μούρεϊ, ένας ακτιβιστής του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ήταν παλιότερα πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ουζμπεκιστάν.
"Να φύγουν τα βρετανικά στρατεύματα από το Ιράκ - να φύγει ο Τόνι Μπλερ από την Ντάουνινγκ Στριτ (την πρωθυπουργική κατοικία)" είπε.
Η αντίσταση στις απειλές για επέκταση του πολέμου στο Ιράν ήταν ένα ακόμα από τα βασικά σημεία της διαδήλωσης.
Η Ελαχέχ Ροσταμί Ποβέι, από την πρωτοβουλία "Δράση Ιράν" κατάγγειλε τα ΜΜΕ, που παπαγαλίζουν την προπαγάνδα του Πενταγώνου, και κάλεσε τον κόσμο στη μάχη ενάντια σε τυχόν επιθέσεις ή αποκλεισμούς σε βάρος του Ιράν.
Ενα από τα "κλου" της συγκέντρωσης ήταν η εμφάνιση στο βήμα του Σείχη Ζαγκανί, του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Μοκταντά αλ-Σαντρ, του ριζοσπάστη Ιρακινού πολιτικού ηγέτη και Σιίτη κληρικού.
Στην ομιλία του έκφρασε την ικανοποίησή του που έβλεπε τόσο πολύ κόσμο στη Βρετανία να διαδηλώνει ενάντια στην κατοχή του Ιράκ. Και αναφέρθηκε, με ιδιαίτερη έμφαση, στην παρουσία της οργάνωσης "Οικογένειες Στρατευμένων Ενάντια στον Πόλεμο".
"Στέλνω τα συλλυπητήρια μου, στο όνομα των περισσότερων Ιρακινών, στις οικογένειες των φαντάρων που έχουν χάσει την ζωή τους σε αυτόν τον άδικο πόλεμο. Ο Ιρακινός λαός δεν τρέφει κανένα μίσος ενάντια στον Βρετανικό λαό. Αυτός ο πόλεμος βλάπτει και τους δύο λαούς.
Μην κουραστείτε να διαμαρτύρεστε και να διαδηλώνετε. Εμείς είμαστε η φωνή της ανθρωπότητας και για αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε να παλεύουμε".
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν ακόμα στην Κορέα, την Ιαπωνία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ισπανία, την Σουηδία, την Δανία, το Πακιστάν, την Μαλαισία, την Αυστραλία, την Κόστα Ρίκα, το Περού, την Αργεντινή, την Χιλή. Πολύ μεγάλες ήταν και οι διαδηλώσεις στην Ιταλία -παρόλο που ο Ρομάνο Πρόντι, ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς που, σύμφωνα με τα προγνωστικά ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Μπερλουσκόνι στην εξουσία στις εκλογές της 9ης Απρίλη, κάλεσε τους οπαδούς του να μην πάρουν μέρος στην διαδήλωση της Ρώμης για να μην δημιουργηθούνε ταραχές!
Την Κυριακή, ο Μπους, "γιόρτασε" την τρίτη επέτειο του πολέμου στο Ιράκ -ενός πολέμου που έχει αφήσει μέχρι τώρα πίσω του πάνω από 100.000 νεκρούς -ανάμεσά τους και 2160 Αμερικανούς και 103 Βρετανούς φαντάρους- με μια ομιλία στην οποία επανέλαβε όλα τα ψέματα για "οικοδόμηση δημοκρατίας" στο Ιράκ. Ο Ράμσφελντ, ο υπουργός Αμυνας του Μπους, ήταν ακόμα πιο προκλητικός: σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα Γουόσινγκτον Ποστ συνέκρινε την αντίσταση στο Ιράκ, που παλεύει ενάντια στην κατοχή της πατρίδας του, με τους φασίστες του Χίτλερ: η άμεση απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, είπε, που ζητάει το αντιπολεμικό κίνημα θα ήταν "το σύγχρονο αντίστοιχο της παράδοσης της μεταπολεμικής Γερμανίας πίσω στους ναζί".
Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιότερα ο Χούγκο Τσάβες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, έδωσε την δική του απάντηση σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις: "Ο κόσμος είναι αντίθετος στους πολέμους σου, κύριε Κίνδυνε" είπε "απευθυνόμενος" στον Μπους στην κυριακάτικη ζωντανή εκπομπή του "Αλλό Πρεζιντέντε". Και συνέχισε αποκαλώντας τον Μπους "δειλό", "μέθυσο" και "γάιδαρο".
Η πλειοψηφία του πλανήτη μάλλον συμφωνεί μαζί του.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home